Az első magyar Cardano Node, ami. zöld energiával üzemel

Hiszünk a Cardano projektben, szeretnénk ha egy sokak által kedvelt és használt node-ot tudnánk építeni, ami hasznos része a hálózatnak. Gyere, és kövess minket a twitter-en!

AdaStarNode

Kik vagyunk?


Rob

Folyamatok kidolgozásával és fejlesztésével dolgoztam mielőtt kripto őrült lettem. A kriptot folyamatosan tanultam, fejlődtem és elkezdtem másoknak is segíteni a Coinpappa csatornával a YouTube-on. Kikristályosodott, hogy a staking vonal érdekel a kripton belül.

Cz

Tervezésben és minőségbiztosításban van tapasztalatom, 10 éve programok készítésével is foglalkozom. Az elmúlt fél évben teljesen megváltozott a nézetem a kriptoval kapcsolatosan, ebben a Cardano-nak nagy szerepe volt. Hiszem, hogy a Cardano-val teljesen új lehetőségek lesznek elérhetőek, amelynek előnyeiből én is szeretnék részesülni.

Kövess Minket!

Projekt összefoglaló és FAQ


Cardano projekt összefoglaló

A Cardano projekt vezetője Charles Hoskinson az ETH társalapítója volt. 2015-ben kivált az Ethereum projektből és létrehozta a Cardanot. A coin 3. generációs infrastruktúrális blokkláncként indult, hasonlóan az etherhez, hogy applikációk és nativ (saját standard alatt futó) tokenek használhassák a Cardano blokkláncot, de 3. generációs blokkláncként a 3 legnagyobb problémájára fókuszáltak a blokkláncoknak:

– interoperatibilitás (blokkláncok együttműködése),

– skálázhatóság(btc jelenleg kb 7 TPS, ETH 15 TPS),

– fenntarthatóság, hogyan tartja fent magát egy decentralizált közösség.

Tudományos hozzáállással fogtak neki a blokklánc építésnek, volt egy pont, ahol kidobták az addigi munkájukat és újrakezdték.

Ez egy kicsit a Microsoft és Apple esete, ahol az ether a Microsoft, az ADA az Apple. Teljesen világossá vált, hogy a POW (proof of work) nem fenntartható hosszútávon, ezért indult meg az ETH is a POS (proof of stake) felé. Viszont az ethereumon fut több ezer token, DApp és DEFI jelenleg is. Ez olyan mintha egy 200 emeletes toronyház pincéjét kellene kompletten kicserélni, miközben benne élnek az emberek. Az Ethereum esetében ez jelenleg 2 éves projekt és látszik hogy nem lesz könnyű ez idő alatt sem befejezni. Az első POS testnetjük is csak pár óráig bírta és összeszakadt.

A Cardano POS mainnet elindult 2020 július 30-án. Fél év teszt előzte meg, hatalmas sikerrel zárult. Több mint 1100 node indult pedig bekerülni sem volt egyszerű. A tesztnet fázisban egyszer sem állt le és folyamatosan fejlődött a hálózat, heti, kétheti szinten adták ki az updateket hozzá.

Shelley-nek hívják a POS fázist a Cardanonál. Jelenleg is egy csapat dolgozik rajta, az eddigi fő szempont a stabilitás és a biztonság volt, most ez kiegészül a teljesítménnyel. Utolsó heti updatejük (1.19 Node, 2.20 wallet) bizonyos helyeken 100 szoros gyorsulást hozott.

Gougen-nek hivják a smartcontract fázist a Cardanonál. Már körvanalazódik a Gougen roadmap, szeptemberben lesz kiadva a pontos útiterv. Prioritás: natív tokenek saját standard, okosszerződés programozhatóság alapok, okosszerződés program keretrendszer (fókuszban stabilcoin és Defi)

A 3 probléma, 3 megoldás

Interoperabilitás: külön csapat az Emurgon belül akik a különböző blokkláncokkal építenek kapcsolatokat és együttműködéseket a későbbi összekapcsolhatóság cél érdekében pl :LTC, ETC

Skálázhatóság: Cardano hidra, egy olyan megoldás ami már elkészült és ahogy a Cardano ökoszisztéma nő úgy lesz bevezetve a nodeokon. A hidra egy olyan szoftver, amit minden egyes node-ra fel lehet tenni és minden hidra kb 1000 TPS-t tud önmagában. Ha van 1000 node (már jelenleg is 1100 felett van a staking nodeok száma) ahol minden egyes nodeon fut egy hidra, akkor a tps 1000000, ami a VISÁNÁL sokkal nagyobb viszont ha nem csak pénzügyi tranzakciókat hanem egy teljes ökoszisztémát futtat akkor szükség lesz rá a jövőben

Fenntarthatóság Woltaire fázis a Cardanonál. Céljuk kialakítani egy olyan decentralizált kormányzást szavazási rendszerrel, ami teljesen önfenntartó, mind az igazságosságot, mind a fenntarthatóság pénzügyi oldalát is megteremti

Githubon minden fejlesztési eredmény megtalálható, rendkívül aktív csapat kezeli a profiljukat és ráadásul nyíltforráskóddal teszik elérhetővé.

A projekt vezetője, Charles Hoskinson rendszeresen kommunikál közösségi oldalakon, tart AMA-kat. A közösségi médiában aktív CEO mellett profi csapatok küzdenek a sikeres végrehajtásért. Marketing (MCCANN) és üzleti teamek (PWC) dolgoznak az első usecaseken, amik felnyitják a fejlesztők és a hétköznapi emberek szemét a tömérdek blokkláncban rejlő lehetőségre.

A Cardano 2 alapot indított 10-10 millió USD alappal. Az egyiknél az IOHK mondja meg mire lehet pályázni (milyen DAppok készítésére) a másiknál a közösség szavaz, hogy milyen DAppokat szeretnének, ha készülnének.

Mit jelent?

Cardano:

harmadik generációs “proof-of-stake” blokklánc platform, az ADA kriptovaluta otthona

ADA:

A Cardano kriptovalutája

Lovelace:

Az ADA váltópénze, 1 000 000 Lovelace = 1 ADA

node:

csomópont az alapvető összetevő, amely alátámasztja a hálózatot, és lehetővé teszi a részvételt a Cardano decentralizált blokkláncban. Végső soron a blokklánc-hálózat csak összekapcsolt csomópontok gyűjteménye, amelyek együtt dolgoznak a tranzakciók és blokkok konszenzusos érvényesítésével. A konszenzus definíciója az adott hálózatra változó, de a Cardano hálózaton az Ouroboros protokoll határozza meg. Egy Cardano-csomópont futtatásával a felhasználók részt vesznek a hálózatban, és hozzájárulnak ahhoz.

stake pool:

egy megbízható szervercsomópont, amely a karbantartásra összpontosít, és a különböző érdekeltek együttes részesedését egyetlen entitásban tartja. A stake poolok felelősek a tranzakciók feldolgozásáért és az új blokkok előállításáért, és ezek a Ouroboros, a Cardano tétbiztosítási protokolljának középpontjában állnak.

ledger, trezor:

hardver alapú pénztárca, amely segítségével a kriptopénztárcákhoz való hozzáférés biztonságamaximális

pledge:

a stake-pool-ba a tulajdonosok által beküldött, nem delegált összeg, amely a pool tulajdonosok elkötelezettségét kívánja reprezentálni. Később lesz lehetőség a ledger-en keresztüli pledge-elésre is. A pledge mennyiséget le kell előre jelenteni a hálózat felé tehát meg kell felelni egy számnak mindenkor. Ami azt jelenti ha ha megadjuk, hogy 50.000 a pledge, de nincs bent annyi, akkor a pool nem kap rewardot!!

delegálás:

egyes személyek az általuk birtokolt ADA-t egy stake-pool-hoz rendeli. Ezáltal sikeres blokk esetén a pool bevételéből részesül.

blokk:

a blokkláncban bizonyos szabályok alapján az egyes node-ok blokkokat hoznak létre, amelyek beépülnek a láncba. Ezek a blokkok tartalmazhatnak tranzakciókat is.

epoch:

egy előre meghatározott periódus, ami 5 napig tart. 1 epoch 432.000 slotból áll

fee:

díj, ami 2 részből áll. 340ADA a minimum díj, ehhez jön hozzá a stake-pool által meghatározott variable fee.

ticker:

3-5 karakterből álló azonosító, amellyel a stake-pool-ok könnyebben megtalálhatóak.

reward:

jutalom. A delegált összeg után jár, amennyiben a pool sikeresen készített blokkot.

Wallet:

pénztárca. Jó pár pénztárca elérhető az interneten. Az ADA-hoz a Daedalus-t és a Yoroi-t ajánlják.

GYIK

K: Ha letöltöm a telefonomra a yoroi appot, és feltelepítem a számítógépre is, akkor mindkettő ugyanaz a yoroi tárca lesz?

V: Igen, amennyiben ugyanazt a tárcát hozod helyre(restore) a kulcsszavakkal vagy legder segítségével.

K: Rendelkezem némi ADA-val. És szeretném bejuttatni az AdaStarNod-ba. Jelenleg a crypto.com-on van.

V: Ki kell küldeni az összeget a Yoroi vagy Daedalus pénztárcába, és onnan delegálni az AdaStarNode-ra (ASN)

K: A delegált ADA az én tárcámban marad?

V: Igen és ami kicsit más mint a többi staking megoldásban, hogy bármikor tovább küldheted, nincs zárolva.

K: Ha már betettem a pool-ba és még veszek hozzá ADA-t, az automatikusan hozzáadódik?

V: Igen, automatikusan. Később több lehetőség is lesz.

K: Mennyi a minimum ADA amit be lehet küldeni ?

V: Nincs minimum ADA, bármennyit be lehet küldeni.

K: Mennyire biztonságos a stake?

V: Annyira amennyire a tárcád, amiben tartod 🙂

K: Hogy keletkezik reward?

V: A reward vagy jutalom akkor keletkezik, amikor egy pool sikeresen létrehoz egy blokkot a blokkláncon. A reward a tárcában jelenik meg, onnan utalható ki.

K: Hol lehet ADA-t szerezni?

V: Vásárolni lehet, pl. a Coincash-nél, átváltani más kriptovalutából pl. az Okex-nél. Illetve a már delegált ADA után jár jutalom.

K: Felajànlhatò bàrki àltal a pledge, ha valaki elkötelezett, több évig is biztosan stakelni az ADA-it?

V: Jelenleg ez egy nagyon bizalmi dolog, mivel az ADA-t egy tárcába kell beküldeni, tehát nem marad a beküldő tulajdonában. Ebből a tárcából az ADA bármikor kiutalható biztonsági kulcsok birtokában. Később lesz lehetőség a pledge-et ledger segítségével beküldeni.

K: Van minimum lekötési ideje a pledge-nek?

V: Nincs, de mindig meg kell felelni a lejelentett pledge mennyiségének. A pledge mértéke epoch-onként változtatható. Az AdaStarNode folyamatosan emeli a pledge mértékét!